Sunday, March 4, 2012

Tort Eszterhazy - Eszterhazy Cake

Ingrediente pentru blat
Oua: 8 albusuri
Nuci macinate: 200 gr
Zahar: 150 gr

Ingrediente pentru crema

Oua: 8 galbenusuri
Zahar vanilat: 2 pliculete
Zahar pudra: 100 gr
Faina: 50 gr
Lapte fierbinte: 250 ml
Unt moale: 250 gr

Ingrediente glazura alba

Oua: 1 albus
Zahar pudra: 150 gr
Zeama de lamaie: 1 lg

 

Ingrediente pentru plasa de ciocolata
Ciocolata neagra: 50 gr


Preparare
Blat: mixati albusurile spuma ferma cu un praf de sare, apoi adaugati treptat zaharul. La sfarsit incorporati nucile prajite si macinate.
Pregatiti o tava rotunda de tort si tapetati-o cu hartie. Din compozitia obtinuta trebuie sa coaceti 7 foi de bezea,  fiecare foaie se coace timp de 5-7 minute.
Dupa ce scoateti din cuptor bezeaua coapta, o asezati pe masa peste o lingura de apa rece; lasati cateva secunde, apoi cu ajutorul unui cutit cu lama lata si ascutita desfaceti bezeaua de hartia de copt. Repetati procedeul si pentru celelalte foi.

Crema: mixati galbenusurile cu zaharul vanilat si zaharul pudra timp de cateva minute, apoi incorporati usor faina. Puneti laptele la foc pana da in clocot, apoi turnati-l peste galbenusuri; varsati toate ingredientele intr-o cratita cu fund dublu, puneti-o din nou pe foc mic si amestecati continuu ca sa nu se lipeasca. Dupa ce crema s-a ingrosat, o luati de pe foc, o acopetiri cu folie transparenta si o lasati sa se raceasca.
Untul moale (la temperatura camerei) il mixati spuma, iar in el adaugati treptat crema de galbenusuri si amestecati pana obtineti o crema omogena.
Pregatiti un platou si incepeti sa alcatuiti tortul: pe fiecare foaie coapta (cele 7 foi de bezele) intindeti crema, inclusiv pe cea de deasupra si pe marginile tortului.

Glazura alba: mixati albusul spuma ferma, adaugati treptat zaharul pudra, mixand continuu, iar la final zeama de lamaie.
Glazura alba o intindeti deasupra, peste ultimul strat de crema.

Plasa de ciocolata: topiti ciocolata pe bain-marie, puneti-o intr-o punga de patiserie (sau o punga mica careia ii rupeti un colt) si formati cercuri peste glazura alba.
Cu ajutorul unei scobitori trasam linii din interiorul tortului spre exterior si apoi din exterior spre interior; continuati pana trasati toate liniile.
Marginile tortului le imbracati cu nuci prajite si macinate nu foarte marunt.


No comments:

Post a Comment