Saturday, March 10, 2012

Tort Opera - Opera Cake

Ingrediente pentru  crema bavareza
Lapte: 240 ml
Zahar: 90 g
Oua: 3 galbenusuri
Esenta de vanilie: 1 fiola
Gelatina in folii: 5 g
Ciocolata amaruie: 70 g
Smantana pentru frisca: 360 ml

Ingrediente pentru crema de cafea

Apa: 250 ml + o lingura apa rece
Ness: 3 plicuri mici
Zahar: 40 g
Oua: 3 galbenusuri
Unt: 225 g (la temperatura camerei)

Ingrediente pentru crema ganache

Smantana pentru frisca: 40 ml
Ciocolata amaruie:  170 g

Ingrediente pentru sirop 

Zahar: 100 g
Apa: 100 ml
Esenta de rom: 1 fiola

Ingrediente pentru blat

Oua: 10 albusuri +2 intregi + 4 galbenusuri
Zahar: 220 g
Faina:  140 g
Praf de copt: 1 lingurita
Migdale fin macinate: 100 g 

Preparare
Crema bavareza:  
Mixati bine intr-o craticioara galbenusurile. Uniti zaharul cu laptele, puneti la foc mic pana aproape de punctul de fierbere, apoi turnati treptat peste galbenusurile mixate, amestecand continuu. Puneti craticioara pe bain-marie si amestecati pana cand crema se ingroasa putin. In acest punct luati-o de pe foc si lasati-o sa se raceasca.
Puneti gelatina la inmuiat in apa rece.
Peste crema racita, adaugati esenta de vanilie, gelatina scursa si amestecati pana se omogenizeaza. Mixati smantana pana capata consistenta unei creme.
Topiti ciocolata pe bain-marie si dupa ce o luati de pe foc, adaugati crema si smantana batuta. Amestecati pana se omogenizeaza. Puneti crema la rece.

Crema de cafea:
Mixati bine galbenusurile.
Diluati ness-ul cu o lingura de apa fiebinte.
Puneti pe foc apa cu zaharul si lasati pana obtineti un sirop. Turnati siropul peste galbenusurile mixate in prealabil. Mixati 2-3 minute, apoi adaugati treptat untul si ness-ul dizolvat. Puneti crema la rece.

Crema ganache
: Incalziti bine smantana pe foc mic (nu trebuie sa fiarba). Peste smantana fierbinte, adaugati cubuletele de ciocolata si amestecati pana ce amestecul devine omogen.
Aceasta crema nu se pune la frigider, pentru ca exista posibilitatea sa se intareasca prea tare.

Sirop:
Puneti la fiert apa, zaharul si esenta de rom. Amestecati pana ce zaharul se topeste, apoi luati-l de pe foc si lasati-l la racit.

Blat:
Amestecati bine faina, praful de copt si migdalele maruntite fin, apoi cerneti amestecul.
Imparti cantitatea de zahar in doua. Mixati 2 oua cu 4 galbenusuri si 110 g de zahar (adaugat treptat)pana ce compozitia isi va dublat volumul si se va deschide la culoare.
Mixati 10 albusuri spuma ferma, apoi adaugati treptat 110 g zahar. Jumatate din bezea o incorporati treptat in amestecul de galbenusuri, amestecand delicat cu o lingura, de sus in jos. Adaugati treptat amestecul de faina, continuand sa amestecati usor.
Incorporati si cealalta jumatate din bezea, in acelasi mod.
Coaceti 4 blaturi (dim. 30 x 30 cm) in tava tapetata cu hartie de copt, timp de 7-8 minute, la 200 grade.

Asamblare:
Insiropati primul blat cu putin sirop si intindeti jumatate din crema de cafea. Asezati al doilea blat, insiropati-l (folositi o pensula) si adaugati toata crema bavareza.

Puneti treilea blat, insiropati-l si adaugati jumatate din crema ganache. Acoperiti cu ultimul blat, insiropati-l si adaugati restul de crema cu cafea. Puneti prajitura in frigider pana ce crema se intareste bine (circa 20 de minute), apoi intindeti deasupra crema ganache. Dati prajitura la rece.

No comments:

Post a Comment