Faina: 4 linguri
Zahar: 4 linguri
Oua: 4
Praf de copt: 1 pliculet
Sare
Zahar vanilat: 1 pliculet
Apa: 100 ml
Ingrediente pentru crema
Iaurt cu fructe de padure: 375 ml
Frisca lichida: 500 ml
Zahar: 5 linguri
Gelatina in folii: 20 gr
Afine: 150 gr
Ingrediente pentru decor
Afine: 500 gr
Gelatina rosie: 1 plic
Preparare
Blat: mixati albusurile spuma ferma cu un praf de sare.
Adaugati treptat zaharul si continuati sa mixati pana ce
acesta se va incorpora perfect.
Adaugati galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine dupa
fiecare.
Amestecati faina cu praful de copt si incorporati-o treptat,
amestecand usor cu o lingura de la baza vasului catre exteriorul acestuia.
Varsati compozitia intr-o tava cu diametrul de 24 cm
tapetata cu unt si faina (eu folosesc hartie de cuptor) si coaceti timp de
15-20 minute la 180 grade (faceti proba cu scobitoarea).
Dupa ce blatul s-a copt, se lasa la racit si se taie in doua.
Crema: uniti iaurtul cu 3 lg de zahar si amestecati pana zaharul pana se va topi.
Puneti gelatina la inmuiat in apa rece.
Mixati frisca spuma ferma si puneti-o la rece.
Puneti la foc 5 linguri de apa. Cand incepe sa fiarba opriti
focul, adaugati gelatina stoarsa bine (mai putin un sfert de lingurita) si
amestecati pana aceasta se va topi. Adaugati-o calda in crema de iaurt
amestecand foarte bine.
Incorporati si frisca continuand sa amestecati pana veti
obtine o crema omogena si spunoasa.
Topping: puneti intr-o craticioara 150 gr de afine cu 2 lg
de zahar, zdrobiti afinele cu o furculita si adaugati 3 linguri de apa. Puneti
ingredientele pe foc si lasati-le sa fiarba timp de 5 minute. Adaugati gelatina
pastrata si amestecati pana aceasta se va topi.
Sirop: puneti intr-o craticioara 100 ml de apa, lasati-o sa dea
in clocot si adaugati zaharul vanilat.
Siropul se lasa la racit cateva minute.
Alegeti un
platou si incepeti sa alcatuiti tortul: asezati primul blat, insiropati-l, adaugati
crema (mai putin 3 lg) si din loc in loc cate o lingurita de afine cu tot cu
suc (puteti “amesteca” afinele usor cu o scobitoare). Puneti peste crema cel
de-al doilea blat si la sfarsit acoperiti cu cele 3 lg de crema.
Decorati tortul
cu 500 gr de afine si bagati-l la congelator.
Preparati gelatina conform instructiunilor de pe plic, lasati-o sa se
racoreasca 1 minut si apoi o turnati peste tort ajutandu-va de o lingura.
Inainte de
servire lasati tortul in frigider pentru cel putin 3 ore.
No comments:
Post a Comment